KAKO RAVNATI V SLUČAJU DIMNIŠKEGA POŽARA?

dim_pozar2Zima se je pričela in s tem tudi sezona kurjenja. Za gasilce pa je to sezona, ko se na intervencijah srečujemo z DIMNIŠKIMI POŽARI. Je vaš dimnik očiščen, brezhiben in pripravljen na kurjenje?

KAKO RAVNATI V SLUČAJU DIMNIŠKEGA POŽARA?

Pri dimniških požarih, kjer zagorijo saje, nastajajo visoke temperature, ki segrevajo stene dimnika in vročina lahko povzroči vžig bližnjih predmetov, še posebno lesene konstrukcije, ki so v bližini dimnika. Plini ki nastajajo pri izgorevanju, imajo manjšo specifično težo od zraka, kar v dimniku ustvarja velik vlek in s tem dotok svežega zraka, ki spodbuja intenzivno gorenje.
Saje, ki v dimniku intenzivno gorijo, lahko dosežejo temperaturo do 1300 °C, to pa je temperatura, pri kateri že razpadajo in pokajo opeka ali dimne tuljave, zaradi tega lahko pride do razširitve požara.

Gašenje dimnikov izvajamo s sredstvi za suho gašenje, to sta GASILNI PRAH ali OGLJIKOV DIOKSID. Pri gašenju je potrebno gasilno sredstvo usmeriti skozi dimniška vratca navzgor.

DIMNIŠKIH POŽAROV NE SMEMO GASITI Z VODO, KER SE VODA OB RAZBELJENIH STENAH DIMNIKA dim_pozarUPARI IN POVEČA SVOJO PROSTORNINO, ZARADI ČESAR LAHKO DIMNIK EKSPLODIRA!!

Kako ukrepati, če pride do dimniškega požara?

– Takoj pokličite številko 112 in sporočite potrebne podatke.
– O požaru obvestite vse stanovalce, ki morajo zapustiti stanovanje, saj je nevarnost za nastanek strupenega ogljikovega monoksida zelo velika.
– Če je v prostoru dim, v prostor ne vstopajte.
– Odstranite vse gorljive predmete iz bližine dimnika.
– Ognja v dimniku NIKOLI NE GASITE Z VODO, saj je to zelo nevarno.
– Ne odpirajte dimniških vratc.
dim_pozar_3– Če je prišlo do dimniškega požara, v kurilni napravi ne kurite.
– Po požaru nadzirajte temperaturo zunanje stene dimnika vsaj še 2 ali 3 ure.
– Po požaru mora dimnikar pregledati dimnik v celoti, saj je velika verjetnost, da je požar pustil posledice na tuljavah ali stenah dimnika.

Pravilna izgradnja in vzdrževanje ter čiščenje dimnikov so aktivnosti, ki so najboljša preventiva in zagotavljajo varnost pred dimniškimi požari.

Comments are closed.